Hur skall man kombinera frystorkat med "färsk mat"

Att tänka på när det gäller val av mat...

Det finns en del faktorer man bör räkna med när man väljer typen och mängden av mat.


Miljön

Dagar ute

Energiförbrukning

Budget

Hur stor plats det får ta


Om man tittar på miljön så kommer jag att utgå från att vi håller oss i Sverige under den varmare delen av året. Det skiljer inte så mycket i val av mat när man skall vistas i kallare klimat, men det kommer jag att ta upp när den kallare årstiden närmar sig.


Jag kommer att utgå från mig själv som ett exempel annars kan man skifta dagar ute, budget och plats maten får ta i packningen i all evighet.

Om vi säger att miljön är sommartid, vi skall vara ute i tre nätter och fyra dagar. Vi kommer att ha en aktiv förbrukning, det vill säga att vi kommer att transportera oss större delen av tiden. Budgeten är inget jag har uträknat i förväg, men att vara ute i naturen skall inte få kosta skjortan och man skall inte behöva äta frystorkat till förbannelse om man är ute i tre nätter och fyra dagar.


På tre nätter och fyra dagar blir det 16 större måltider, varav tre frukost och tre kvällsmat. Lunch och middag brukar jag försöka äta frystorkat till, detta beror på att jag vill att maten skall vara snabb att tillreda på dagen samt att rasterna man har på dagarna skall vara till återhämtning och avkoppling, inte till att sitta och tillaga mat. På morgonen innan man ger sig av fyller man en termos med kokande vatten , vilket gör att vid lunch och middag slipper man ta fram kök och koka vatten. Det blir åtta stycken måltider frystorkat, köper man dem billigare måltiderna hamnar man mellan 400-500 kronor. Man behöver såklart inte äta alla dessa måltider frystorkat, och man behöver inte äta lika ofta som jag gör, men jag vill inte gå ner i vikt, annars funkar det bra att skippa en och annan måltid frystorkat för att ta ett snabbare mellanmål av en energikaka eller nått liknande.


Till frukost då man har mera tid finns det en oändlighet av möjligheter. Personligen så tycker jag bland annat att havregrynsgröt funkar, havre blir inte dåligt samt det tar lite plats och väger väldigt lite. 2 dl räcker till en frukost om man tar något extra tilltugg till, som t ex russin, nötter eller liknande.


Till kvällsmat då man även har mer tid kan man laga sig en måltid, första kvällen brukar jag ha tagit med mig en bit kött i en påse som har fått tina under dagen i väskan, det är ljuvligt att grilla första kvällen. Resten av tiden så finns det allt från nudlar som tar lite plats och väger lite till konserver som tyvärr väger en del mer. Det är bara fantasin som sätter gränser, men kom ihåg att det skall hålla att ligga i en väska ett par dagar, gärna väga så lite som möjligt och ge hyfsad energi.


Till kvällsmat kan man fylla ut med torkad frukt, choklad och andra sötsaker för att få njutning. Det går även utmärkt under dagen att äta sötsaker för att hålla sockernivån i god balans. Om man finner det jobbigt, tungt eller ont om plats att ta med sötsaker så är ett hett tips att ta med rent socker i en påse, krävs inte så mycket, läs på förpackningen hur mycket energi det ger, sedan kan man blanda ner detta i dricksvattnet man har och dricker under dagen.


Det finns ju även det alternativet att bara äta frystorkat men jag skulle inte rekommendera detta då det blir väldigt dyrt och tröttsamt., det finns tillfällen då det är det enda alternativet men om man är ute tre nätter och fyra dagar så skall det inte behövas. Tänk på att man ändå skall kunna njuta lite av maten, vad slår att öppna en burk med aprikoser inlagt i sockerlager efter en hård dag? Ni förstår säkert vad jag pratar om när ni sitter där vid lägerelden trött efter en lång dag och slevar i er denna läckerhet som det kommer att vara efter ett par dagar med frystorkat och tröttheten börjar ta ut sin rätt.


Marcus


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0